Uitstelgedrag - Hoe we Hoera! momenten maken

Ken je dat, dat je denkt of zegt tegen jezelf dat doe ik straks wel even. Dat er dan van alles tussendoor komt en dat straks later wordt en uiteindelijk een niet… je moet nog even de was doen, de tandarts bellen, stofzuiger door het huis halen, doekje over de wc, dweilen, boodschappen, bakje koffie bij de buuv. En plots is het alweer later en denk je “morgen is er weer een dag”.

 

Iets wat je moeilijk vind om te doen stel je graag nog even uit. Dan kan je er nog even over nadenken hoe je het gaat aanpakken. Dit geldt voor van alles; voor jou als je een lastige klus te klaren hebt, voor je kinderen die iets stom vinden om te doen, voor je puber die nog even….

·         Een Tik Tok wil maken

·         Een filmpje wil afkijken

·         Aan het appen is

·         Huiswerk af wil maken

Wacht? Echt? Huiswerk aan het maken is? Hoera!

 

Sociale verbinding

Voor je de hoera bereikt is er eerst nog dat -strahaks- of -jahaa-. Ken je dat gevoel dat je puber niet vooruit te branden is? Voor jouw gevoel dan. Want in zijn of haar hoofd is ie heel druk bezig met iets belangrijks.

 

Zij ervaren dat sociaal bezig zijn ook hard werken is. Alle vriendschappen moeten onderhouden worden op school, maar ook buiten school. Dat gebeurt veel via de mobiele telefoon. WhatsApp, Insta, facebook, Snap, Pinterest, TikTok en ga zo maar door. Er wordt veel besproken en gesproken via de sociale media. Welkom in het nieuwe tijdperk.

 

Minder afspreken, meer appen. Wij als ouder proberen dat te begrijpen, maar hebben zelf nog in ons hoofd dat je naar je vrienden toe ging als je wat te bespreken had. Dat je samen huiswerk aan het maken was. Doen de pubers van nu dat dan niet meer?

Zeker wel. Alleen zetten zij de telefoon aan en maken een videoverbinding. Met een vriend of vriendin of een vlogger o.i.d. Waar wij de muziek en tv gebruikten, gebruiken zij nu de telefoon of iPad/tablet/laptop/Chromebook. Vet belangrijk ook. Om maar in hun bewoordingen te blijven.

 

Wat gaat eerst

Prioriteiten stellen zit nog niet zozeer in dat brein geworteld. Hoe kun je dan samen afpreken dat iets niet later maar nu gedaan gaat worden zonder er ruzie over te krijgen?

 

Ga in gesprek en wees onbevooroordeeld. Stel vragen als; wat staat er deze week op het programma? Kun je het onderverdelen in leer- en maakwerk? Wat vind jij het moeilijkste vak? Enzovoort.

 

Wanneer jullie dan samen hebben bepaald wat het moeilijkste is en waar het meeste voor gedaan moet worden, kunnen jullie plannen. Jullie? Ja. Je puber plant en jij helpt mee het overzicht te bewaren. Jullie hebben immers net vastgesteld waar de knelpunten zitten. Hou daar rekening mee wanneer je puber aan het plannen is en stuur bij.

Neem het vooral niet over! Laat het puberbrein zelf het werk doen en zorg dat hij of zij hiermee een kleine succeservaring heeft. Een kleine Hoera! Hen zelf de touwtjes in handen laten en af en toe even aantrekken waar het nodig is.

 

Hard werken

Dit is hard werken voor jou. Als ouder ben je gewend om zaken voor te kauwen, om zaken over te nemen; ‘Dan doe ik het wel weer, zucht”- “Kom eens uit die telefoon!”- “Wanneer doe je nou gewoon iets wanneer ik het vraag?!”. Herken je dit? Leun achterover, hou je opmerkingen voor je en wees mild. Mild naar jezelf en naar je puber. Beiden zijn hard aan het werk om te leren. Je puber om zelf Hoera! te boeken en jij om ook een Hoera! te boeken.

Wees mild en laat je puber inzien dat hij of zij het best zelf kan. Dan zijn jullie samen blij en wordt het een feest. HOERA!

 

Hoera!

Wil jij ook een Hoera! succes maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Of heb je al zo vaak geprobeerd een Hoera! te bereiken maar lukt het maar niet? Of heb je juist een Hoera! of HOERA! moment gehad?

 

Laat het me weten en laat hier een reactie achter.

 

 

Wil je graag aan de slag, maar weet je niet hoe en wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Vraag het (gratis) gesprek aan via contact en we gaan samen kijken waar je naartoe wilt en hoe ik je daarbij kan helpen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Nathalie (woensdag, 25 september 2019 14:13)

    Leuk geschreven en heel herkenbaar. Ik kijk uit naar de volgende blog! Mijn puber is ook heel goed in uitstellen. Ik vind het erg lastig om te zien en dan juist omdat ik uit ervaring weet dat uitstellen je niet ver brengt..